Doktorlar Nasıl Eğitim Alırlar?



        Gelin bu yazımızda doktorlar nasıl eğitim olurlar, nasıl pratisyen olurlar bunu irdeleyelim. Hadi başlayalım.

Doktorlar Nasıl Eğitim Alırlar?

Kısaca şöyle belirteyim. Tabi üniversitesine göre değişebilir bu. Ama genel olarak şöyledir: 1,2 ve 3. sınıflarda amfilerde teorik eğitim alırsınız. Bazı derslerin pratikleri olur. Mesela anatomide önce teorik olarak bilgileri alırsınız. Sonra pratik derste gördüğünüz teorik dersi pekiştirmeye çalışırsınız. Mesela teorik derste kemikler gösterilir, sonra pratik ders olur. Bu pratik derste de kemiği elinize alır gerekli kısımlarını ezberlemeye, öğrenmeye çalışırsınız. Veya histoloji dersinde dokuyu öğrenirsiniz. Sonra pratikte mikroskopla dokuyu incelersiniz gibi gibi...



1,2 ve 3. sınıf genel olarak böyledir. Ama biraz da size bağlı olarak girişimlerde bulunabilirsiniz. Mesela 2 3 arkadaşınızla anlaşıp gerekli hocalarla konuşup 1 2 gün acilde nöbet tutabilirsiniz. Bu nöbette bazı görevleri size verirler ve siz de bu görevleri yapabilirsiniz.
Ya da mesela, okul size görev verir ve poliklinikte bir gün birkaç arkadaşınızla gözlem yapmanızı ister, bu gözlem hakkında sizden rapor ister. Bu gibi şeyleri de yapabilirsiniz.

Tabi şunu da eklemek istiyorum tıp okuduğunuzu bir nevi pratik derslerde anlarsınız. Çünkü oralarda önlük giymek zorunlu oluyor :)

Bu sınıflarda sınavlar komiteler şeklindedir. Bir komiteyi örnek vereyim mesela. Farklı farklı derslerden 1 ay vs(okuluna göre değişir) eğitiminizi alırsınız. Sınava son 1 hafta kala genelde ders çalşmak için boş bırakılır. Çalışırsınız. Bir gün pratik sınavına girersiniz. Yapının üzerindeki yerin ismi vs sorulabilir mesela bunu geçersiniz. Genelde 100 tam puanın 10 30 puan arasını bu pratik sınavlar oluşturur. Sonraki gün de teorik sınava girersiniz. Mesela 70 teorik ders saati gördüyseniz 70 soruluk teorik sınava girersiniz. Burdan aldığınız puanla pratikten aldığınız puan toplanır size 100 üzerinden puanınız açıklanır.

4,5. sınıflara geldiğinizde artık her gün hastaneye gitmeye başlarsınız. Önlüklerinizle tabiki de :).

4. Sınıfta önemli stajların derslerini alırsınız.. Dahiliye, pediatri vs gibi. Genelde normal bir hastane çalışanı gibi sabah 8 akşam 5 hastanede olursunuz. Yine genel olarak sistem şudur. Sabah gidersiniz. 1 2 saat hastane içindeki bir sınıfta ders işlersiniz. Sonra visitler olur. Grup halinde hocanın peşinden hastaları ziyaret eder, bilgileri alırsınız. Tabi hocalar bu visitlerde sorularda sorabiliyor. Sonra poliklinikte gözlemler yaparsınız. Öğleden sonra da yine sınıfta dersleriniz vs olur. Visitlerde size hasta verirler ve bu hastayla birebir siz muhattap olursunuz. Anamnez alırsınız. Bir anamnez 10 sayfa sürebiliyor mesela.. Bu şekilde genel olarak günü bitirirsiniz. Bir staj genel olarak 2 ay sürer ve staj sonunda sözel ve teorik sınavlarınız olur. Sözel sınav ,ki öğrencilerin en çok zorlandığı kısımdır, birebir hocayla yaptığınız sınavdır. Hoca size sorular sorar, siz cevaplarsınız. Çok büyük terler dökersiniz, takım elbisenizi vs giyer hocanın karşısına geçersiniz. Saygı çok önemlidir. Sözel sınavdan sonraki gün teorik yani yazılı sınava girersiniz ve stajı bu şekilde bitirirsiniz. Eğer stajı geçemezseniz tüm sene bittikten sonra bütünlemeye girersiniz. Ordan da geçemezseniz geçemediğiniz stajın süresi kaç ay ise o stajı tekrar sonraki sene alır, geçtikten sonra bir üst sınıfa geçersiniz. Mesela staj süresi 2 ay ise ve geçemediyseniz sonraki sene 2 ay o stajı alır bir üst sınıfa geçersiniz. Yani okulunuz 2 ay uzamış olur.

5. Sınıfa geldiğinizde 4. sınıfa benzerdir ama burda kbb gibi, göz hastalıkları gibi küçük stajları alırsınız. Bu stajlarda genel olarak 3 hafta sürer ve sınavlar 4. sınıf mantığıyla ilerler genel olarak.

6. Sınıf intern doktorluk kısmıdır. Artık bir doktorsunuzdur bir nevi. 2 ay acil, 2 ay dahiliye vs vs şeklinde 1 yıl boyunca stajları alırsınız. Ama fark şudur ki çalışan artık sizsinizdir. Elbetteki üstünüzde sizin yanlış yaptıklarınızı düzelten hocalarınız oluyor. Fakat mesela acilde birebir hastayla konuşup tedavisini siz yapıyorsunuz. Dikişler atıyorsunuz. Gerektiğinde kalp masajını yapıyorsunuz. Mesleğin aslını burda öğreniyorsunuz aslında. Tabi bu sırada yine üniversitesine göre değişmekle birlikte asgari ücretin 3 te 1 i kadar maaşta alırsınız 600-700 civarı :).

Tekrar söylüyorum üniversitesine göre değişmekle birlikte genel olarak eğitim bu şekilde işlemektedir.




Şimdi okulu bitirdik. Eğer ilk TUS'da güzel bir branşa girmeyi düşünüyorsak öncelikle şunu belirteyim ki 4,5 ve 6. sınıfta boş zamanlarınızı %90 ders çalışarak geçiriyorsunuz. TUS biliyorsunuz ki dünyanın en zor sınavlarında ilk 5 sırada. Sınavı çözmek kesinlikle zor. Ayrıca şu da var. Karşınızda muazzam çalışma potansiyeline sahip bir kitle var. Sınava kısa bir zaman dilimi kaldığında bazıları kendini o kadar aşmış ki kendine sonda takıp lavaboda vs zaman kaybını önlemeyi düşünüyorlar. Günlük en az 12 13 saat çalışmayı kendine şart koşuyorlar. Ama bu 12 13 saati öyle basit düşünmeyin. Sayfa çevirirken bile kronometreyi durdurup çalışıyorlar. Yani 12 13 saat içinde zaman kaybı olacak 1 dakika bile yok. Bunları yapan tabi fazla değildir bir elin parmaklarını geçmez belki. Sadece şunu söylemek istiyorum böyle çalışanlar var yani. Ama şöyle ki ilk sınavdan istediğiniz yere girmek istiyorsanız o istenen puanı almanız yeterli. Bu da düzenli ve fazla saat içeren bir çalışma ister. Sonda filan o kadar da abartmaya gerek yok bence :)).

Eğer TUS'u kazanırsanız seçtiğiniz branş/üniversitede asistan olarak başlarsınız. Eğer TUS'ta istediğiniz yere yerleşemezseniz de pratisyen olarak yine tercih yaptığınız hastanede, acilde, aile sağlığı merkezlerinde çalışırsınız. Tabi illaki tercih yaptığınız yer gelecek diye birşey yok. Şans faktörü devrede bir  nevi burada. Eğer tercihlerinize atanamazsanız bu sefer devlet sizi boş kalan bir yere otomatik pratisyen olarak atar. Burada çalışırsınız. Yine TUS'a atandıktan sonra da çalışırsınız. Kazanırsanız seçtiğiniz branşta asistan olarak başlarsınız. Genel olarak işleyiş böyledir.


UMARIM SIKICI OLMAYACAK ŞEKİLDE ANLATABİLMİŞİMDİR.

Farklı konularda tekrar buluşmak üzere kendinize iyi bakın hoşçakalın :))).

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Teşekkür ederiz bilgilendirici olmuş. Ama daha fazla ayrıntı da verin merak ediyoruzzz

    YanıtlaSil
  2. Ayrıntılı anlatim gelirse hoş olur

    YanıtlaSil
  3. Çok iyi olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)