Tercih döneminin başlamasına son birkaç gün kala gelin sizlerle beraber ülkemizde en çok tercih edilen bölümlerden biri olan hukuk fakültesine göz atalım. Şuna da değinmekte fayda var. Eğer gerçekten hukuk okumak istiyorsanız hukuk okuyan biriyle konuşmanızda fayda var. Herkes sakız çiğner fakat Naciye gibi çıtlatamaz diye bir söz vardır. Bu yazıda onlarca kaynaktan derlenmiş bilgiler vardır fakat hukuk okuyan biriyle konuşmanız fazlasıyla işinizi görecektir. Hadi başlayalım...
Hukuk fakültesi 5 yıllık bir bölümdür. Önceden 4 idi. Fakat son düzenlemelerle 5 yıl oldu. Bu 5 yılın başlarında, hukukun ne olduğu genel olarak anlatılır. Bunların yanında seçmeli dersler de olur. Sonraki senelerde ise genel olarak anlatılan dersler özele indirgenir. Artık temelini aldığınız dersleri açarak maddelerine, verilmesi gereken cezalara gelirsiniz.
Örneğin ilk 2 yıl ceza genel, borçlar kanunu genel gibi dersleri alırken sonraki yıllarda ceza özel, borçlar kanunun özel gibi dersleri alırsınız.
Hukuk fakültesinde sınavlar kimi zaman yazılı kimi zaman test olur. Yazılı sınavlarda çoğu zaman fazla detaya inilmez ve yazılı sınavlar yoruma oldukça açıktır. Örneğin hocalar bir kanun verir, öğrencilerin bu kanunu yorumlamasını ister. Önünüz açık olduğu için sayfalarca yorum yapabilirsiniz. Tabi bu yorum yapma kabiliyetini zamanla emin olun kazanıyorsunuz. Çünkü buna yönelik eğitim alıyorsunuz.
Test sınavlarında yorum şansınız olmadığı için ve bazen sorularda fazla detaya girildiği için yazılı sınav öğrenciler tarafından daha çok sevilmektedir.(Kişisine göre değişebilir tabiki de)
Hukukta ezber varmıdır?
Yok demek yalan olur. Direkt kanun soruldu sınavda. Yorumla yapabilirmisiniz?
Bütünüyle baktığımızda yorumla ezber iç içedir diyebiliriz.
Hukuk Fakültesini bitirdim. Hangi meslekleri olabilirim?
-Avukatlık=Avukatlık hukuk denilince akla ilk gelen ve en çok tercih edilen bir meslektir. Hem çok geniş alanlara yayılan hem de birçok olanağı olan bir meslektir.
-Hakim=Oldukça prestijli ve bolca saygı duyulan bir meslektir. Olması kadar meslekte çalışması da zordur.
-Savcılık=Cumhuriyet Başsavcılığı demem yeterli sanırım :)
Bu 3 meslek hukuk denildiği zaman en çok akla gelen mesleklerdir. Fakat hukuk bitirenler bunlar dışında aşağıdaki yerlerde de çalışabilmektedirler.
-Akademisyen olarak
-Noter'de
-Bakanlıklarda uzman ya da müfettiş olarak
-Banka ve finans kuruluşlarında Hukuk Müşavirliği olarak
-Kaymakamlıklarda
çalışabilmektedirler.
Peki ben hukuk bitirdim. Nasıl avukat olacağım, nasıl savcı olacağım? Hepsi aynı yeri bitiriyor sonuçta??
Tabiki de bu sizin neyi istediğinizle alakalı.
Avukat olmak istiyorsunuz. Okulu bitirdikten belli bir süre mahkemelerde staj alıyorsunuz. Farklı farklı davalara giriyorsunuz. Stajdan sonra bir avukatın yanında usta çırak ilişkisi gibi o avukatın barosunda çalışıyorsunuz. Usta çırak ilişkisinde olduğunuz avukatın en az 5 yıl kıdemi olması gerekiyor. Orda da bir nevi staj alıyorsunuz. Burayı da bitirdiğinde aldığınız ruhsatla avukat olarak çalışabilirsiniz.
Hakim veya savcı olmak istiyorsunuz. Okulu bitirdikten sonra hakimlik ve savcılık ortak sınavına giriyorsunuz. Sınavdan geçtiğiniz taktirde sözlü mülakata alınıyorsunuz. Orayı da geçtiğinizde yine belli bir süre staja tabi tutuluyorsunuz. Son olarak yine kriterlere uyuduğunuz taktirde hakim veya savcı olarak atamanız yapılır. Bu iki meslek arasında geçiş yapılabilmektedir.
Hukuk biter mi?
Bu konuda net birşey söylemek zor. Bitmiş de diyebiliriz bitmemiş de. Lakin şu net ki sağlam dereceyle bir yere girdiğinizde istediğiniz yere girmeniz çok kolay...
BAŞKA BİR YAYINDA GÖRÜŞMEK ÜZERE. HOŞÇAKALIN...
0 Yorumlar