Gelin yazımıza devam edelim.
1-)Genel deneme sınavı bol bol çözün. Özellikle sınava yakın. Ama sınava bol zaman varken de bence haftada en az 1 tane çözün. ''Ya ben konuyu bilmiyorum niye çözeyim?'' demeyin. Zamanla gelişimi çözdükçe göreceksiniz. Genel denemeden çok daha önemli birşey var. Sayısız bölüm denemesi çözün. O kadar geliştirecek ki sizi inanamazsınız. Netlerinizi gerçekten çok yükseltir. Tabi ben TYT de mesela 110 yapıyorum hala yükselmiyor çözmeme rağmen demeyin. Zaten 110 a çıktıysanız sizin yapmanız gereken tek şey 105 altına düşmemek için bölüm denemesi çözmek. Çünkü o klasman tamamen şans işi. 1 senede 100 üstü genel deneme en az 200-300 bölüm denemesi çözdüğünüzü hiç düşündünüz mü? ''OHA OHA nasıl çözeyim o kadar?'' demeyin. Öyle bir çözülüyor ki inanamazsınız.
2-)O yapamadığınız sorular oluyor ya, hani siz birde onları çözdürmüyorsunuz mesela. O kadar şey kaybediyorsunuz ki. Ben kaybettim çünkü yıllarımı. Abi sen yapabildiğin soruyu ne yapacan? Git yapamadığını öğrensene? Öğrenmeyince ne oluyor genelde biliyormusun? Benim gibi yılların kayboluyor. Biriktirip sorarım deme. Ben soramadım çünkü. 100-150 tane kral soru vardı çoğu da sınavda çıkmıştı. Ama sormadık işte sonra sorarız diye. Sonra bir bakmışız sınavdayız. Daha kötüsü 100-150 sorudan bi 15-20 tanesi çıkmıştı biliyormusun? Aynısını yaşamak istemiyorsan hemen yarın git o soruları hocana sor.
Mezunum nereye soracağım diyorsan Kunduz gibi platformlara sorabilirsin. Yada yine donanımhaber forumda sorabilirsin. Yada yine whatsapp soru çözme grupları oluyor. Bunun gibi birçok platform var. Ama birebir hocaya sormak daha iyidir. Dershanelerle veya eski hocalarınla konuşarak rica edebilirsin. Umarım iyi niyetli bir hocan vardır ve seni geri çevirmez.
3-)Bir hedefiniz olmalı arkadaşlar. İlla ki ben bu mesleği istiyorum gibi bir hedef değil. Ben bu sıralama içinde olmak istiyorum şeklinde bir hedefiniz kesinlikle olmalı arkadaşlar. Sizi çalışmaya iten şey zaten bu hedef. O hedef olmadıktan sonra niye çalışıyorsunuz? Belki başka bir yerde daha mutlu olacaksınız ve okuyup da kazanacağınızdan daha fazla para kazanarak. Hedefiniz kesinlikle olmalı. Neyi istediğiniz belli değilse o istediğiniz sıralamayı yaptıktan sonra ''Hımm bunu mu seçsem şunu mu seçsem'' diye rahat rahat düşünürsünüz merak etmeyin. Neyi seçsem sorusu şimdilik çok erken. Sadece zaman kaybettirir size. Zaten çook eskiden beri TIP hedefiniz varsa size sözüm yok devam edin siz. Hedefi olmayanlar için söylüyorum. En kötü hedefiniz şu sıralamaya girmeliyim şeklinde olmalı.
4-)''Çok canım sıkıldı 5 10 dakika youtube a bakayım'' demeyin :). Bir bakarsınız 5 10 dakika=5 10 saat olur Aaa.. bir bakmışsınız akşam olmuş. Gün pert. Sonra moral motivasyon çökmesi. Ardından sonraki gün pert. Halbuki 5 10 dakika diye masum birşeyle başlamıştınız değil mi? Sakın öyle hatalara düşmeyin. Niye mi? Ben çok düştüm o yüzden :). %70 yaşayacaklarınızı şimdiden söyledim. Peki sıkıldınız ne yapmalısınız?
Dışarı çık hava al kardeşim. 5 10 dakika demiyorum bak gerekirse biraz daha zaman ver kendine. Zaten hava soğuksa 10 dakika sonra otomatik dönersin merak etme :). Yada ailenle otur 10 15 dakika gibi gibi. Ama lütfen instagram ve youtube bataklığına 5 10 dakika bakayım mantığıyla girme. Çok girmek istiyorsan o gün yapmak istediklerini bitirdikten sonra gir.
5-)Kendimin yıl boyu %70 uygulayamadığı birşey söyleyeceğim. Erken kalkın :). Erken kalkmazsanız çalışamazsınız gibi bıdı bıdılara girmeyeceğim. Bal gibi de çalışırsınız. Ben yılın %70 ini erken kalkmak istesem de geç kalkarak çalıştıysam demekki çalışılıyor :). Ama arkadaşlar fark şurda. Erken kalktığınızda inanın ki daha rahat anlıyorsunuz ve o anladıklarınız aklınızda daha çok kalıyor. ''Bu geç saatlerde çalışıyordu sağlam sıralama yaptı demekki geç çalışmak daha iyi'' demeyin. O kişi belki erken saatlerde çalışmış olsaydı çok daha iyi sıralama yapmıştı. Ya da ben yılın %70 inde erken kalkmış olsaydım belki daha iyi bir sıralama yapacaktım. Bu yüzden erken kalkmak bilimsel olarak da daha iyidir. Anlamanızı kolaylaştırır.
Tabi burda şöyle birşey var. Erken kalkmak istediniz mesela 6 da. Gözünüzü bir açtınız saat 10. Günüm berbat oldu nasıl çalışacağım ben deyip de günü pert etmeyin. O yaptığınız programı yine bitirmeye çalışın. Bugün artık geçti yarına çalışırız gibi saçma bir düşünceye sakın girmeyin. Ya yarın da kalkamazsanız? Unutmayın az çalışmak hiç çalışmamaktan iyidir.
6-)Kesinlikle not alın. Özellikle ders dinlerken kesssssinlikle not alın. Gidip herşeyi yazın demiyorum. Ama bilmediğiniz bir yer var onu yazın. Çünkü tekrar için elinizde bir belge olmalı. Ders kitabından tekrar ederim saçmalığına düşmeyin tekrar etmek zaten çok zor gelen birşey o kitaplardan hayatta yapamazsınız. Başlarsınız çok zamanımı alıyor der bırakırsınız. O yüzden kesinlikle her ders için defteriniz olsun. Ben mesela çoklu defterden almıştım. Atıyorum Çembersel hareket 1 sayfa yazmıştım. Hızlıca tekrar edilmelik 1 numara yöntem. Tabi konusuna göre değişir 5 6 sayfalık konu da olabilir.
7-)Çözdüğünüz tüm denemeleri yazın. Gerçekten güzel bir yöntemdir. Deneme defteriniz olsun. Her çözdüğünüz genel denemede mesela TR 35 net Mat 30 net vs vs hepsini alt alta yazın. Toplam netinizi yazın. ERİNMEYİN lütfen. Yazın hepsini. Sonra yapamadıklarınıza baktığınızda mesela bilmediğiniz bir yer gördünüz. O deftere netinizi vs yazdığınızın hemen altına önemli yerleri madde madde yazın. Elinizden geldiğince tekrar edin. Malesef bunu okuyarak tekrar etmekten başka yolunuz yok.
Hepsini yazmanın çok güzel bir motive kaynağı da var. Yıl sonuna geldikçe çözdüğünüz deneme sayısını da gördüğünüz için ''Ulan bu kadar deneme çözmüşüz be helal bana'' diyebilirsiniz. Yada aileniz size çalışmıyorsun dediğinde bunu gösterirsiniz :).
8-)Tekrar gerçekten çok önemlidir. Ben mesela son yılımda şunu anladım. Okuyarak tekrar edemiyorum. Hemen sıkılıyordum. O zaman şöyle yapayım dedim kendime. 1 2 günde bir, çalıştığım her konu için sadece 3 5 tane soru çözeyim. Evet zaman geçtikçe yükünüz ultra artıyor. Her konudan 3 5 çözseniz bile 250 300 soru yapıyor neredeyse. Ama etkisi okumaktan o kadar fazla ki anlatamam. Bir kere 1 2 günde bir her konuyu tekrar ediyorsunuz. Sürekli soru çözüyorsunuz, bu yöntemlerle her konu neredeyse güncel kalıyor. Ben %100 uyguladım mı ? Tabiki hayır. Kolay görünüyor ama gerçekten kolay değil. Ama elimden geldiğince uyguladım. %100 olmasa da o kadar çok faydası oldu ki anlatamam. Bu yöntemi de Dr.dodo dan öğrenmiştim :).
Deneme defterini belli bir zaman periyoduyla tekrar etmeye çalışmalısınız. Ayda 1 kere okumak bile çok fayda sağlar.
Yine yazdığınız defteri bence şöyle tekrar etmelisiniz. Soru çözüyorsunuz mesela. Formülü unuttunuz. Açın o anda bakın. Hayır soru çözüyorum bakamam gibi bir saçmalık yapmayın. Abi zaten soruyu öğrenmek için çözüyorsun aç baksana. Deneme mi çözüyorsun sanki? Belli periyotla okuma kısmını ben halledememiştim. Okumamıştım yani sürekli. Okuma isteğiyle başlasam da yarısına gelmeden bırakıyordum :).
Yapamayıp, koparıp çözdürdüğünüz sorulara yine 2 3 haftada bir bakmanız ultra yarar sağlayacaktır size. Ben işte bunu da yapamıyordum çok şey kaybettiğimin farkındayım. Bunu bence yapmalısınız.
9-)Şu yukarıda yazdığımız özellikle kafa dağıtma günleri haricinde SÖZLÜ müzik bence dinlemeyin. Çünkü sonrasında her sınav anında kafanızın içindeki sesi durduramazsınız :).
Bu yöntemlerin tamamı, kendimce aylar boyu deneyimlenmiş, tecrübe edilmiş yöntemlerdir. Umarım faydası olmuştur.
Evet bugünlükte aklıma gelenler bunlardı. Bilmiyorum başka gelir mi aklıma tamamını yazdım gibi. Gelirse tekrar yeni bir yazıda paylaşırım muhtemelen. Başka bir yayında tekrar görüşmek üzere.
0 Yorumlar