Herkese selamlar. Gelin sizlerle beraber bugün YKS'ye nasıl çalışabiliriz gibi konulara, nereden başlayacağını bilemeyenler için şöyle bir değinelim. Madde madde anlatırsak bence daha etkili olacaktır
1-)Öncelikle en başında şunu belirtmek istiyorum; herkesin çalışma sistemi AYNI DEĞİLDİR. Gerçekten bu kişiden kişiye göre çok değişir. Ben mesela derste ne kadar dinlesem de düzgün anlayamazdım. Konuyu düzgünce kavrayabilmem için kesinlikle kendim çalışmam gerekiyordu. Ama kendim çalışıp da DÜZGÜNCE 1 kere anladığımda tekrar unutmazdım konuyu. Hala aynı şekildeyim. Ama bazı arkadaşlarım vardı derste 1 kere dinlediler mi direk soru çözmeye başlıyorlardı. Derste 1 kere dinlediklerinde hemen kavrıyorlardı, ama kendileri çalıştıkları zaman hiçbirşey akıllarında kalmıyordu. İşte bu yüzden ilk önerim KESİNLİKLE hangi şekilde anlıyorsanız bunu keşfedin. Zor birşey değil bu yeteneklerinizi bulmaktan daha kolay emin olun :). Hangi şekilde anlıyorsanız o şekilde çalışma stratejinizi geliştirin ve zamanınızın çoğunu o yöntemle geçirin.
2-)İkinci önerim ise bence yıllık bir program yapın. Yine bu kişisine göre değişir. Örneğin ben 11. sınıftayken konuştuğum bir arkadaşımız TR 61.si olmuştu. Ben nasıl çalıştınız program vs vs diye sorduğumda bana: ''Şimdiye kadar hiçbir program yapmadım. Alıyordum kitabı elime başlıyordum. Bitirene kadar onu çalışıyordum. Günde en az 40 50 sayfa çalışıyordum'' demişti. Bende abi adam TR 61. olmuş tabiki doğrusunu biliyordum dedim o şekilde çalışmaya başladım. Sonuç ne oldu? 3 4 ay sonra saçma bir şekilde 1'den fazla kitapla çalışır şekilde buldum kendimi. Daha da kötüsü ne kadar ilerlediğimi vs hiç göremiyordum. Sonuçta bıraktım o çalışma stilimi. Malesef ki bu bana çok uzuuun bir zaman dilimine mal oldu.
Sonrasında 1 2 sistem daha denedim. Hiçbiri olmadı. 12. sınıfa geldik elimde yine birşey yok. 12 başında bir yakınımla program yaptım. Abi ne yapayım düzgün nasıl çalışılır hiç bilmiyorum. O yıllara kadar bana ders çalış diyorlardı ''Ya çalışayım tamam da ne çalışacağım, nasıl çalışacağım bilmiyorum ki?'' diyordum.12 başında eksik çok olduğu için yakınımla bir program yaptık. Program şuydu her gün 2 konu bitiriyordum. 2 ayda tüm konuları bitiriyordum 2 ay sonra da soruları çözmeye başlıyorum. Son aylarda deneme yardırıyorum :)). Teorikte çok güzel geliyor kulağa. Kardeşim sormazlar mı sana her konunun uzunluğu bir mi? Hadi konuyu çalıştın 2 ay sonra soru çözmeyince o konu aklında kalacak mı? Gibi gibi birçok durum vardı. Tabi ben yine 2 ay sonra programı bıraktım. Çünkü konuları bitiremiyorum, baktığım konular aklımda kalmıyor, daha da kötüsü programla paralel gidemediğim için zaten geride kaldım deyip boşluyordum. Bunun gibi birkaç program vs deneyerek yılı bitirdik. Sonuç mezun :).
Mezun yılımda kendi programımı yaptım. Çünkü artık nasıl çalışacağımı çözdüm. Hatam şuydu bir program olmasa da onu uygulamaya çalışıyordum illaki doğrusu bu diye. Ulan bırak işte olmuyor ne diye çabalıyorsun onu. 1 hafta dene bırak. Sana uyana yönel. Yönelmeyince böyle yıl kaybın oluyor işte.
Mezun yılında yaptığım program şuydu. Eğer program yapmakta güçlük çeken varsa şiddetle öneririm.
Yılın başında kendime yıllık bir program yaptım. Ama en başta yaptığım gibi değil. Gayet mantıklı ve makul bir program. Mesela Kasım ayında matematik yazıyordum altına şu şu konuları bitireceğim diyordum SORUSU DAHİL. Geometri şu şu konular, Fizik şu şu konular vs vs...Yaptığım programda kesinlikle hızlı veya erken bitirme gayesi yoktu. Her konuya hakettiği zamanı veriyordum. Mesela Trigonometriyle Rasyonel Sayılara aynı zamanı vermezsiniz. Buna uyacak şekilde her şeyi programlıyordum. Tarihi bu ay çalışacağım, Din'e sınava 1 hafta kala kısaca önemli yerlere hızlıca bakacağım, Şu zamanda seri denemelere başlayacağım gibi gibi hepsini hangi ay yapacaksam onun altına yazıyordum HER ŞEYİ PROGRAMLAYARAK. Böylece uçuk olmayan ve yapılabilir bir programla yıl içinde nerede olacağımı biliyordum. Hiçbir aya zaman vermedim. Mesela 2 gün trigonometri çalışacağım demedim. O aya yazdım, o ay içinde bitirmeye çalıştım.
Buna ek olarak da haftalık program yaptım. Onda da mesela o yıllık programda yazdığım derslerin konularına sırasıyla çalışıyordum. Atıyorum pazartesi Basit Harmonik Hareket konusunu dinle, şu kitaptaki BHH sorularını bitir, 1 tane mat deneme çöz, Genel tekrar çöz gibi gibi şeyleri yazıyordum. Yine uçuk, yapılmayacak şekilde yazmıyordum. Tamamiyle makul şeyleri yazıyordum. Bu şekilde yıl boyunca yaptığım programa %85-90 oranında uydum. Sonucunda da çok şükür çok mutlu oldum.
SİZE UYAN MANTIKLI PROGRAMI EN KISA ZAMANDA BULUN VE UYGULAYIN. %99 UYGULAYAMADIĞINIZ PROGRAMI ATIN GİTSİN. ZAMAN KAYBETMEYİN.
Her programda hata payı olur olur. Ama her programda uçuk bir hata payı bulunmaz dikkat edin.
3-)Doğru yerlerden doğru hocalarla çalışın. Bakın arkadaşlar kulağa basit geliyor ama en az program yapmak kadar önemlidir. Hangi hocayı iyi anlıyorsanız onu dinleyin. Sırf millet bunu beğeniyor demekki iyi anlatıyor diye gidip o kişiyi dinlemeyin. Okuldaki hocanızdan anlıyorsanız o hocanızın yanından ayrılmayın. Okulda anlamayıp internetteki iyi bir hocadan anlıyorsanız okuldakinden daha çok zamanı o internette dinlediğiniz hocaya ayırın. Anladamadığınız yere ne diye o kadar zamanınızı veriyorsunuz ki? O kaybettiğiniz zamanlar geri gelmiyor arkadaşlar. İleride 1 2 yıl erkenden para kazanmaya başlayacakken o saçmalıklar yüzünden kaybettiğiniz zamanla belki 100.000 lira kaybınız oluyor. Paragözmüsün demeyin somut örnek için yazdım :). O yüzden anladığınız yeri iyi seçin.
4-)Doğru kaynaklarla çalışın. 3. madde ile aynı mantık. Size bir katkısı olmayan kitaplarla ne diye zaman kaybediyorsunuz? Adam almış orta kitabı full ondan çalışıyor. Hepsini çözebildiği için seviniyor. İyide kardeşim o seni geliştirmiyor ki. Aynı soru tipiyle nereye varabilirsin? Bak ÖSYM'ye hep aynı soru tipini mi soruyor? O yüzden yeni nesil soru tipi bol ve bulunduğun yere göre seni zorlayacak bir kitabı seç. Mesela yeni başladıysan kolay-orta ve yeni soru tipi barındıran kitap seç. Veya orta düzeydeysen orta-zor ve yeni soru tipi barından kitap seç. Nereden bulacağım diyorsan önce bir kırtasiyede şöyle bir göz at kitaba veya hocana sor. Ya da Hocamı sevmiyorum diyorsan internette sürekli güncellenen kitap öneri kısımları var yakın zamanda bende yazacağım ya da en önemli tavsiyem gir donanım haber forum kısmına. TYT/AYT kısmında konu aç. Sana yardımcı olacak o kadar iyi niyetli kardeşlerim var ki orada inanamazsın. He bu arada o kişilerin çoğu sağlam sıralama yapacak kişiler için rahat olsun. Kötü kitap tavsiyesi vermezler :)
5-)Bakın arkadaşlar çok duyup da ''Hadi len ordan olur mu öyle şey?'' dediğiniz ''1 soruya verilen 1 saat 10 dakikada çözdüğünüz 10 sorudan değerlidir'' sözü o kadar doğru ki. Geometride özellikle böyle gelişiyorsunuz. Ayrıca 30 dakika uğraşıp da soruyu çözdüğünüzde yaşadığınız mutluluk efsane bir duygu öneririm :).
6-)Sıkıldığınızda kendinize zaman ayırın. Mesela 2 3 aydır aralıksız çalışıyorsunuz. Artık bıktınız. Şöyle bir 2 gün civarı ara verin derse. Dikkat edin 3-4 günü geçmeyin geri dönemezsiniz derse. O 2 günde neyi seviyorsanız onu yapın. Ben açıp PES 2013 oynuyordum (Bilgisayarım diğerlerini kaldırmıyordu :)). Şimdi mesela her gün ders görüyoruz. Çok sıkıldığımda takıyorum kulaklığımı çıkıyorum 2 3 saat boyunca müzik dinleyerek dolaşıyorum. Şehirde yeni olduğum için gitmediğim yerleri keşfetmeye çalışıyorum. Arabeskle tadı başka oluyor :)). Kimisi arkadaşlarıyla buluşur, kimisi film izler. Neyi istiyorsanız onu yapın. Ama bunu yaparken kendinizi motive edin. Buna diğer maddede değinelim.
7-)Lütfen saçma sapan motive videoları izlemeyin. Birkaçı tamam ama kalan %90'ı 5 6 gün gazlar sadece sizi. Sonra yine 1 hafta önceki durumunuza dönersiniz. İlla ben %90'ını da izleyecem diyorsanız tamam izleyin ama gülmek için :). Azarlayarak gaz veren bir hocamız vardı gülmek için izliyordum ben :). Bazı psikologların mantıklı videoları oluyor bunlara tamam. Ama sadece bunlara takılı kalmayın. Size uzun süreli gazı verecek olan sizsiniz. Mantıklı cümlelerle kendinizi motive edin. Yaparsın oğlum kralsın sen filan bunları geçin. Yine arabeskle motive cümleleri bulabilirsiniz :)))
8-)Bazı şeyler vardır aradan yıllar geçse de çözülmesi gerekir. Bunları kesinlikle çözün arkadaşlar. Mesela 10 yıl öncesinden başlayın tüm YGS'leri, LYS'leri çözün. Sadece bunlar mı? Tabiki hayır. Alın ALES'leri çözün. MSÜ'leri çözün. Bunlar sizi muazzam geliştirecek.
Bu yazımızı burada bitirelim. Şuanda aklımda olanlar bunlardı. Aklıma gelenleri yeni bir yazıda tekrar paylaşacağım. O yazıyı da aşağıya bırakırım muhtemelen.
Bu yöntemlerin tamamı, kendimce aylar boyu deneyimlenmiş, tecrübe edilmiş yöntemlerdir. Umarım faydası olmuştur. Başka yayınlarda tekrar görüşmek üzere. Hoşçakalın efenim.
0 Yorumlar